Οι διαφορετικοί τύποι των αρωμάτων

Τι είναι το Eau de Toilette και ποια η διαφορά με ένα άρωμα Eau de Parfum; Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι αρωμάτων και τι είναι αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν; Αν σας έχει απασχολήσει κάποιο από τα παραπάνω ερωτήματα τότε είστε στο κατάλληλο σημείο.

Η απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα είναι μάλλον απλή και το μυστικό έγκειται στην ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχεται μέσα σε κάθε άρωμα. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη ποσότητα, καθορίζεται και ο τύπος του κάθε αρώματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των αιθέριων ελαίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η ένταση αλλά και η διάρκεια του κάθε αρώματος (που καθορίζει επίσης την ποιότητα και την τιμή του).

Οι βασικοί τύποι αρωμάτων μπορούν να χωριστούν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες: 1. Body Mist, 2. au de Cologne, 3. au de Toilette, 4. au de Parfum και 5. Pure Parfum.

1. Body Mist ή Eau Fraiche

Στο χαμηλότερο επίπεδο μιας «αρωματικής πυραμίδας» βρίσκονται τα Body Mist που αποτελούν την πιο ελαφριά εκδοχή ενός αρώματος. Εμπεριέχουν μικρή περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων (1% έως 3%) και για αυτό χαρακτηρίζονται από τη μικρή διάρκεια τους. Είναι πιο οικονομικά σε σχέση με αρώματα άλλων κατηγοριών, χρειάζονται όμως συχνή ανανέωση. Συνηθίζεται να κυκλοφορούν σε συσκευασίες των 100 ml ή παραπάνω.

2. Eau de Cologne ή Κολόνια

Άλλος ένας τύπος αρώματος με αρκετά μικρή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια (2% έως 4%) είναι τα αρώματα Eau de Cologne ή πιο απλά, οι γνωστές σε όλους κολόνιες. Τα συγκεκριμένα αρώματα είναι αρκετά ελαφριά, με αδύναμη μυρωδιά και περιορισμένη διάρκεια (2 ώρες κατά μέσο όρο). Προσφέρουν μια αναζωογονητική αίσθηση αλλά και αυτά επίσης θα πρέπει να ανανεώνονται συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας. Όπως και τα Body Mist, κυκλοφορούν σε μεγαλύτερες συσκευασίες ml.

3. Eau de Toilette

Η περιεκτικότητα των αιθέριων ελαίων στα αρώματα Eau de Toilette μπορεί να κυμαίνεται από 5% έως 15%. Τα συγκεκριμένα αρώματα είναι ανάλαφρα (συγκριτικά με τα Eau De Parfum) και διακριτικά σε ένταση ενώ η διάρκεια τους είναι συνήθως 2 με 4 ώρες. Πολλές φορές μάλιστα η διαφορά τους με τα αρώματα Eau De Cologne δεν είναι πάντα ευδιάκριτη. Μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα πιο εμπορικά αρώματα από όλες τις κατηγορίες με την ύπαρξη μιας μεγάλης ποικιλίας στην αγορά να είναι γεγονός. Αποτελούν ιδανική λύση για πρωινές ώρες ή για τους καλοκαιρινούς μήνες.

4. Eau de Parfum

Τα αρώματα Eau de Parfum αντιπροσωπεύουν τη δυνατή έκδοση των αρωμάτων για κάθε εταιρεία. Με καθαρό άρωμα και έλαιο περίπου από 15% έως 20%, είναι αναμφισβήτητα πιο έντονα από όλες προηγούμενες κατηγορίες (Eau de Cologne και Eau de Toilette) και φυσικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια πάνω στο δέρμα (6 ώρες ή και περισσότερο) χωρίς να εξατμίζονται. Αποτελούν ίσως τον πιο διαδεδομένο τύπο στα γυναικεία αρώματα. Ο συγκεκριμένος τύπος αρώματος μπορεί να θεωρηθεί πιο αξιόπιστος από τους προηγούμενους γεγονός που φυσιολογικά αυξάνει και την τιμή του.

5. Pure Parfum

Τέλος, τα αρώματα Pure Parfum βρίσκονται στην κορυφή μιας «αρωματικής πυραμίδας». Σε μεγάλο βαθμό αποτελούνται από τα αιθέρια έλαια της εκάστοτε αρωματικής φόρμουλας με το ποσοστό συχνά να φτάνει το 20% έως 40%. Φοριούνται σε μικρή ποσότητα (2 ψεκασμοί αρκούν) και ο έντονος χαρακτήρας τους τα κάνει ιδανικά για βραδινές εμφανίσεις ή επίσημες περιστάσεις. Κυκλοφορούν σε μικρές συσκευασίες ml, έχουν προφανώς τη μεγαλύτερη διάρκεια (συχνά από το πρωί έως το βράδυ) αλλά αντίστοιχα και μεγάλη τιμή.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

parfum.gr © 2022