Οι νότες ενός αρώματος

perfume-spray-woman

Ένα άρωμα αποτελείται από τρεις διαφορετικές φάσεις όσον αφορά τη μυρωδιά του και οι φάσεις αυτές μπορούν να αναλυθούν μέσα από τις νότες του. Οι νότες αποτελούν έναν συνδυασμό διαφορετικών αρωματικών συστατικών και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους διαμορφώνει τον χαρακτήρα ενός αρώματος. Κατά τη διάρκεια δημιουργίας ενός νέου αρώματος ο κάθε αρωματοποιός ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία θυμίζει τη σύνθεση της μουσικής (για αυτό και όρος «νότες) αντί όμως για διαφορετικές νότες γίνεται χρήση διαφορετικών αρωματικών ελαίων.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα κύρια συστατικά στοιχεία ενός αρώματος ή έχετε ακούσει ποτέ τον όρο «νότες» ενός αρώματος; Κι όμως τέτοιες γνώσεις κι όσο μεγαλύτερη προσοχή δίνουμε τόσο πιο έμπειροι μπορούμε να γίνουμε και εντέλει να επιλέξουμε ένα σωστό άρωμα που θα εκφράζει την προσωπικότητά μας.

Οι αρωματικές νότες μπορούν να διακριθούν σε: α) νότες κορυφής, β) μεσαίες νότες και γ) νότες βάσης. Οι νότες αυτές εξατμίζονται σε διαφορετικές ταχύτητες με τις νότες κορυφής να έρχονται πρώτες, εν συνεχεία τις μεσαίες νότες και τέλος τις νότες βάσης.

Νότες κορυφής (υψηλές)

Οι συγκεκριμένες νότες απελευθερώνονται και γίνονται συνήθως αντιληπτές μέσα στα πρώτα 15 λεπτά. Αποτελούν τις πιο ασυνήθιστες και συνάμα εντυπωσιακές νότες με τους σχεδιαστές να επιλέγουν έντονα αρώματα για να τραβήξουν την προσοχή μας. Με λίγα λόγια, είναι αυτές που θα δώσουν την πρώτη εντύπωση με την εφαρμογή ενός αρώματος. Περιλαμβάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις ενεργητικά αρώματα εσπεριδοειδών, φυτικά έλαια και φρούτα όπως ορχιδέα, χαμομήλι, πορτοκάλι, μανταρίνι, περγαμόντο ή λεμόνι.

Μεσαίες νότες (ή νότες καρδιάς)

Οι μεσαίες νότες θα μπορούσαν συχνά να χαρακτηριστούν ως η βασική μυρωδιά, ο πυρήνας ή το «σώμα» ενός αρώματος. Είναι αυτές που θα προσδιορίσουν τον χαρακτήρα του αρώματος. Συνήθως γίνονται αντιληπτές 20 λεπτά μετά την εφαρμογή με την διάρκεια τους να κυμαίνεται συνήθως από 2 έως 5 ώρες ανάλογα και το είδος ενός αρώματος. Οι μεσαίες νότες περιέχουν συνήθως σύνολα από λουλουδένιες μυρωδιές με κοινά συστατικά να είναι μεταξύ άλλων, το τριαντάφυλλο, το γιασεμί, λεβάντα, γαρδένια, ορχιδέα καθώς και φρούτα ή άλλα συστατικά όπως κάρδαμο, κανέλα ή τζίντζερ.

Νότες βάσης

Οι βασικές νότες διαχέονται συνήθως μετά από περίπου 40 λεπτά ενώ το άρωμα απορροφάται και αλληλεπιδρά με το δέρμα σου. Αποτελούν τις νότες με τη μεγαλύτερη διάρκεια και είναι αυτές που θα προσφέρουν μια βαθύτερη διάρκεια καθιστώντας το μοναδικό για κάθε άτομο. Συχνά αντιπροσωπεύουν ξυλώδεις μυρωδιές και συστατικά όπως σανταλόξυλο, βελανιδιά, κέδρο ή κεχριμπάρι, βανίλια ή πατσουλί ενώ ανάλογα με το είδος του αρώματος μπορεί να διαρκέσουν από 5 έως 12 ώρες.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

parfum.gr © 2022