Το άρωμα της Κλεοπάτρας

Για χρόνια οι αρχαίοι πολιτισμοί έχουν γοητεύσει τους επιστήμονες αλλά και τον απλό κόσμο. Οι μελετητές έχουν ήδη εξερευνήσει τις γεύσεις και τους ήχους της αρχαιότητας αλλά τώρα κάνουν μία στροφή στις μυρωδιές. Ειδικότερα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν το άρωμα της Κλεοπάτρας, της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου.

Ένα άρωμα που έχει χαθεί για πάνω από 2000 χρόνια

Οι αρχαιολόγοι Robert Littman και Jay Silverstein του πανεπιστημίου της Χαβάης βρίσκονται στην καρδιά της επιχείρησης. Το 2012, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής, έπεσαν πάνω σε μία τοποθεσία παραγωγής αρωμάτων στα ερείπια της πόλης Thmuis, πλέον γνωστής ως Tell el-Timai.

Στην τοποθεσία αυτή βρήκαν δοχεία και αμφορείς γεμάτα με αποξηραμένα αρώματα. Στην συνέχεια, ζήτησαν τη βοήθεια της Dora Goldsmith και του Sean Coughlin, δύο ειδικών στην αιγυπτιολογία. Στόχος τους ήταν να δοκιμάσουν τις διαφορετικές συνταγές που βρέθηκαν στα ερείπια ώστε να αναπαράγουν το αγαπημένο άρωμα της αρχαίας βασίλισσας Κλεοπάτρας.

Ένα άρωμα με βάση το μύρο

Μελετώντας τις συνταγές, οι οποίες ήταν γραμμένες σε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, οι μελετητές ανακάλυψαν ότι η αιγυπτιακή αριστοκρατία προτιμούσε αρώματα με βάση το μύρο, το κάρδαμο, την κανέλα και το ελαιόλαδο.

Βασισμένοι σε αυτά τα υλικά δημιούργησαν ένα άρωμα που είχε χαθεί για πάνω από 2000 χρόνια. Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι δε μπορούν να είναι σίγουροι ότι το άρωμα που κατασκεύασαν είναι αντίστοιχο με το αρχαίο άρωμα που το ενέπνευσε, καθώς οι συνταγές δεν ήταν ξεκάθαρες σε μερικά σημεία. Το μελλοντικό σχέδιο των ερευνητών είναι να συνεχίσουν τις έρευνες με σκοπό την αναδημιουργία του αρώματος της Κλεοπάτρας. Φυσικά, έχουν ήδη προγραμματίσει ένα ταξίδι στην Αίγυπτο για να προσφέρουν ένα δείγμα του αρώματος που δημιούργησαν στο μουσείο του Καΐρου.

Αν επιτύχουν, προβλέπουν ένα μέλλον όπου όλοι θα μπορούμε να φοράμε το άρωμα μια αρχαίας βασίλισσας.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

parfum.gr © 2022