Σανδαλόξυλο: Άρωμα, ιδιότητες και συνδυασμοί 

μαθαινουμε_για_το_σανδαλοξυλο

Τι είναι το σανταλόξυλο ή σανδαλόξυλο?

Το σάνδαλοξυλο, επιστημονική ονομασία Santalum album είναι ένα μικρό, αειθαλές δέντρο της οικογένεια των Ρυτοειδών (Santalaceae) με σκληρά φύλλα και μικρά κόκκινα λουλούδια.

Πρόκειται για ένα πολυτελές συστατικό που βρίσκεται μόνο στα καλύτερα αρώματα. Προσθέτει ένα βαθύ, ζεστό άρωμα που παραμένει για έως και 24 ώρες μετά την εφαρμογή.

Προσφέρει όχι μόνο ένα ευχάριστο άρωμα, αλλά αποτελεί επίσης τη βάση πολλών αρωμάτων – ενεργώντας ως η τελευταία εντύπωση και προσθέτοντας βάθος και πληρότητα. Αυτό το μεστό αλλά συνάμα διακριτικό άρωμα του βρύου ξύλου βρίσκεται σε όλα τα αρώματά με σανταλόξυλο.

Αρωματικό προφίλ: πως μυρίζει το σανδαλόξυλο

σανδαλοξυλο_πως_μυρίζει

Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλής ανατολίτικη, ξυλώδης νότα. Γαλακτώδης, απαλή, στιβαρή, πλούσια, με πράσινη νότα κορυφής και ένα ικανοποιητικό άρωμα που διαρκεί. Χαρακτηρίζεται από μια ελαφρια γλυκύτητα, λες και υπάρχει ένα στρώμα ακριβής, εκλεπτισμένης και απαλής βανίλιας στο background.

Η καλύτερη ποιότητα σανταλόξυλου θεωρείτο η ποικιλία Mysore από την Ινδία, τα αποθεματικά της οποίας σήμερα είναι σημαντικά μειωμένα σε σημείο που κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση από την αρωματοποιία (το είδος προστατεύεται από τη συγκομιδή επειδή είναι απειλούμενο είδος).

Το αυστραλιανό σανταλόξυλο και το σανταλόξυλο της Νέας Καληδονίας είναι λίγο διαφορετικά είδη και διακρίνονται για την πιο σκληρή και τραχειά μυρωδιά τους.

Το σανδαλόξυλο χρησιμοποιείται σε ανδρικά ή γυναικεία αρώματα?

Παραδοσιακά, το σανταλόξυλο έχει συνδεθεί με τα ανδρικά αρώματα στην αρωματοποιία λόγω του απαλού, ξυλώδους αρώματος και της γήινης φύσης του. Αν και πιο πρόσφατα, οι ζεστές, κρεμώδεις νότες του σανταλόξυλου συνδυάστηκαν με νότες λουλουδιών όπως η ίριδα, ακόμη και με νότες φρούτων για να δημιουργήσουν πιο θηλυκά αρώματα.

σανδαλοξυλο_στο_chanel_number_5

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά γυναικεία αρώματα με βάση το σανταλόξυλο, συμπεριλαμβανομένου του N°5 της Chanel.

Ποια γνωστά αρώματα περιέχουν Σανδαλόξυλο

Το σανδαλόξυλο υπάχει είτε ως κυρίαρχη νότα, είτε ως υποστηρικτική σε πάρα πολλά αρώματα. Ενδεικτικά, εκτός του N°5 της Chanel, το συναντάμε σε εξαιρετικές επιλογές όπως:

Το Guerlain Samsara του Jean-Paul, διαθέτει σανταλόξυλο ως νότα βάσης σε συνδυασμό με γιασεμί και πράσινες νότες.

Το Santal Blush από τον Tom Ford είναι ένα μείγμα σανταλόξυλου με ζεστές πικάντικες νότες για να δώσει ένα άρωμα για γυναίκες.

Το Gucci Bamboo by Gucci αναμειγνύει σανταλόξυλο με ylang-ylang και κρίνο για να δώσει ένα θηλυκό εκλεπτυσμένο άρωμα

Το Boss Bottled Night της Hugo Boss συνδυάζει σανταλόξυλο με αισθησιακό μόσχο.

Γιατί είναι το Σανδαλόξυλο τόσο ακριβό?

Το σανταλόξυλο είναι ένα ιδιαίτερα περιζήτητο αρωματικό συστατικό με ένα σαγηνευτικό, στιβαρό άρωμα. Ωστόσο, λόγω της υπερεκμετάλλευσης, τα διαθέσιμα αποθεματικά του έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό και η τιμή του γίνεται ολοένα και πιο υψηλή.

Η ποικιλία Satalum album (Mysore) αυτού του εκπληκτικού δέντρου, την οποία συναντάμε μόνο στην Ινδία και είναι φημισμένη για το ιδιαίτερα αρωματικό του άρωμα, τέθηκε στα όρια της εξαφάνισης.

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η φθινουσα πορεία των αποθεματικών, η Ινδία έθεσε σε ισχύ απαγορεύσεις εξαγωγών και ο γεωργικός τομέας της Δυτικής Αυστραλίας ανέλαβε να συνδράμει στην παγκόσμια παραγωγή του.

Εκεί δημιουργήθηκαν με επιτυχία βιώσιμες φυτείες, οι οποίες παρέχουν στον κόσμο επαρκείς ποσότητες σανδαλόξυλου υψηλής ποιότητας. Αυτές οι φυτείες επέτρεψαν την αύξηση της προσφοράς, με αποτέλεσμα η Αυστραλία να γίνει ένας από τους κύριους προμηθευτές φυσικού σανταλόξυλου.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι η συγκομιδή του γίνεται σε δύσβατες και απομονωμένες περιοχές, με αποτέλεσμα τα μεταφορικά κόστη να εκτοξεύονται.

Ευεργετικές ιδιότητες

Το σανταλόξυλο έχει ηρεμιστική – καταπραϋντική δράση και βοηθά στο διαλογισμό. Σε τελετουργικές πρακτικές ανά τον κόσμο, χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό, τον καθαγιασμό, τη χαλάρωση και την ειρήνη.

Η αρχαία παράδοση της χρήσης του σανταλόξυλου στην αρωματοθεραπεία διατυπώνει την πεποίθηση ότι είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες λειτουργούν καταλυτικά για να ηρεμήσει το μυαλό και να ανυψώθει το πνεύμα. Οι πρώτες αναφορές ανάλογης χρήσης του προσδιορίζονται πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια στην Ινδία, όπου γινόταν αξιοποιούνταν ως θυμίαμα και καίγονταν μέσα στο σπίτι και στους ναούς.

αιθεριο_ελαιο_σανδαλοξυλου_και_ιδιοτητες

Πλέον, χρησιμοποιείται εκτεταμένα στον διαλογισμό. Tο άρωμα Σανταλόξυλου έχει συνδυαστεί με την μείωση της έντασης και της ευερεθιστότητας, τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Η παραδοσιακή χρήση του ελαίου σανταλόξυλου περιλαμβάνε την χρήση του για αντιμετώπιση:

  • του κοινού κρυολογήματος
  • των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
  • προβλημάτων του ήπατος και της χοληδόχου κύστης
  • πεπτικών προβλημάτων
  • μυϊκών προβλημάτων
  • αιμορροΐδων
  • ψυχικών διαταραχών
  • ψώρας

Τι λένε οι σύγχρονες έρευνες

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι το σανταλόξυλο έχει οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, το σανταλόξυλο θεωρείται ότι μπορεί να:

  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
  • Βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους
  • Υποστηρίξει την επούλωση πληγών
  • Προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του δέρματος
  • Καταπολεμήσει τα βακτήρια

Αρώματα τύπου Parfum.gr με Σανδαλόξυλο που πρέπει να δοκιμάσετε!

Hoop-Hoop Ανδρικό Άρωμα EDP

Ένα χύμα άρωμα τύπου, συσκευασμένο σε μπουκαλάκι χωρητικότητας 50ml και 100ml. Ένα αισθησιακό άρωμα για άνδρες Eau De Parfum με 20% περιεκτικότητα σε έλαιο. Χρησιμοποιεί νότες που συναντάμε σε πολύ γνωστά designer αρώματα, όπως π.χ. το Joop – Joop.

Εδώ το σανταλόξυλο γίνεται αντιληπτό στις νότες βάσης του αρώματος και λειτουργεί αρμονικά με τις υπόλοιπες αρωματικές νότες βάση (βανίλια, σπόρος τόνκα, πατσουλί, μέλι, καπνός, βέτιβερ).

Home-Sanel Ανδρικό Άρωμα EDP

Ένα χύμα άρωμα τύπου, συσκευασμένο σε μπουκαλάκι χωρητικότητας 50ml και 100ml. Ένα ιδιαίτερο ξυλώδες, ανδρικό άρωμα Eau De Parfum με 20% περιεκτικότητα σε έλαιο. Χρησιμοποιεί νότες που συναντάμε σε πολύ γνωστά designer αρώματα, όπως π.χ. το Allure Homme – Chanel.

Και εδώ το σανδαλόξυλο χρησιμοποιείται στη βάση του αρώματος, μαζί με νότες όπως βανίλια, σπόρος τόνκα, καρύδα, , κεχριμπάρι, βενζόη, δέρμα, μόσχος και βρύα δρυός.

Amber Perry-Jolone Unisex Άρωμα EDP

Ένα χύμα άρωμα τύπου, συσκευασμένο σε μπουκαλάκι χωρητικότητας 50ml και 100ml. Ένα ιδιαίτερο unisex άρωμα Eau De Parfum με 20% περιεκτικότητα σε έλαιο.

Πρόκειται για ένα λουλουδένιο άρωμα που απευθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες. Χρησιμοποιεί νότες που συναντάμε σε πολύ γνωστά designer αρώματα, όπως π.χ. το Pear & Freesia – Jo Malone .

Η αισθησιακή φρεσκάδα ώριμων αχλαδιών αγκαλιασμένη από λευκές φρέζιες, με ζωηρές νότες από κεχριμπάρι, πατσουλί και σανδαλόξυλο.

Αρωματικό κερί και αρωματικό χώρου

Εάν θέλετε αυθεντική μυρωδιά σανδαλόξυλου, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στο αρωματικό χώρου ή στο αντίστοιχο αρωματικό κερί του Parfum.gr.

Fun facts

  • Υπάρχουν 16 διαφορετικά είδη σανδαλόξυλου στην Ασία, την Αυστραλία και τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.
  • Το σανταλόξυλο έχει μεγάλα, δερματώδη φύλλα, που μοιάζουν με φύλλα δάφνης.
  • Μπορεί να φτάσει τα 10 έως 20 μέτρα ύψος
  • Είναι ημιπαρασιτικό δέντρο. Αν και μπορεί να επιβιώσει μόνο του, προτιμά να κλέβει θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες των τριγύρων φυτών.
  • Η ένταση της μυρωδιάς του σανταλόξυλου είναι μεταβαλλόμενη. Εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους και μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο φτωχό το έδαφος στο οποίο βρίσκεται, τόσο καλύτερα και τα αιθέρια έλαια που παράγονται από αυτό.
  • Παράγει κόκκινα λουλούδια που αποτελούνται από 4 πέταλα το καθένα. Ανθίζει όλο τον χρόνο και προσελκύει μυρμήγκια και μέλισσες, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η επικονίαση του.
  • Τα φρούτα του έχουν το σχήμα και μέγεθος του αρακά, ενώ στον πυρήνα τους έχουν περιέχουν 1 μαύρο σπόρο.
  • Η συγκομιδή του σανδαλόξυλου μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν αυτό είναι από 30 έως 60 έτη.
  • Κομμάτια σανδαλόξυλου χρησιμοποιούνται και ως κομμάτια μασητικού καπνού (chewing tobacco).
  • Τα αιθέρια έλαια σαδαλόξυλου έχουν αντισπασμωδικές (ανακουφίζουν από μυϊκούς σπασμούς), αντιβακτηριδιακές (σκοτώνουν τα βακτήρια) και αντιικές (σκοτώνουν τους ιούς) ιδιότητες.

Θέλετε και σεις να βρείτε τα καλύτερα χύμα αρώματα τύπου στην Θεσσαλονίκη? Διαβάστε σχετικά εδώ!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

parfum.gr © 2022